O ovoci – vážně i nevážně – díl druhý a poslední

Léto zaťukalo na vrátka a otevřelo je dokořán. K tomuto ročnímu období patří neodmyslitelně meloun. Umíte si představit horké letní dny bez osvěžujícího melounu? Já tedy ne.Této zelenině – ano, čtete dobře, melouny sice pokládáme za ovoce, ale botanicky se řadí mezi zeleninu – věnuji samostatnou kapitolu…

Předchozí díl najdete zde.

Meloun – vodní i cukrový

Vzpomenu si opět na slova svojí babičky: „Necpi se tolik, meloun je samá voda, toho se nenajíš…“. Babička měla zřejmě přání mít baculatou vnučku a to hubené, hubaté vyžle její představu nenaplňovalo. V něčem však babička pravdu měla – meloun obsahuje 91 – 95% vody. Mimo vody našemu tělu dodává cenné vitamíny – A, B, C – a taky např. železo /pro nás, ženy chudokrevné, důležitá informace!/ a kyselinu listovou. Navíc je balzámem pro ledviny, které čistí, a výborný je i tehdy, rozhodneme – li se držet dietu a shodit nějaká ta kila.

Pro vysoký podíl vody doporučuji meloun podávat dětem, které „zlobí“ s pitím. A víte, jak se zachovat, když v létě málo pijí pejskové? Je třeba jim vodu nabízet – a to tak, že vodu často vyměňujeme, ředíme ji trochou mléka apod. Zvířátko je zvědavé, co v misce je a alespoň trochu se napije.

Ale zpátky k melounům. Melouny dělíme na dvě hlavní skupiny – meloun vodní a meloun cukrový. Dozvěděla jsem se, že meloun medový, který patří mezi cukrové melouny, je aromatičtější než jeho vodní kolega a také bohatší na vitamín A /důležitý pro zdravý zrak a kůži/ a vitamín C /posiluje obranyschopnost organizmu/. Tento meloun obsahuje oproti vodnímu melounu dvojnásobné množství vitamínu A a trojnásobné množství vitamínu C.
Kombinace žlutého melounu a syrové uzené šunky má vynikající chuť. Třeba právě proto se stal „prosciutto con melone“ nejoblíbenějším italským předkrmem. Meloun nakrájíme na díky a položíme na něj tenké plátky šunky. Spojíme párátkem.

Lien, Lussy a Ježeček prozradily, že vodní meloun jedí moc rády. Také mi chutná. Přiznám se, že v dětství jsem ho měla ještě raději. Tehdy byl pro nás, děti, opravdovou vzácností. Běžně k sehnání nebyl, dal se koupit povětšinou na tradičních letních poutích a porcinkulích. Jako „válečnou kořist“ jsme si ho natěšeně odnášely domů.

Meloun je třeba před krájením a následnou konzumací omýt horkou vodou. V horkém létě potěší vychlazený, nakrájený na kousky. Takto připravený je vděčnou pochoutkou pro dětskou párty i posezení dospěláků.
Když jsem zmínila dospěláky… Máte chuť na kapku alkoholu? Namícháme koktejl SPLICE:
Slijeme 3 cl melounového likéru, 1,5 cl likéru Galliano, stejné množství kokosového likéru, 3 cl ananasového džusu a 3 cl smetany. Mixujeme s ledem a dozdobíme kouskem ananasu a melounu.

Minule jsme se dozvěděli, že Ájik vysadila meloun. Meloun lze u nás pěstovat nejlépe ve velmi teplých vinařských oblastech. Vodní melouny vyžadují ještě více tepla než melouny cukrové. Ájíku, pozor na svilušku! Je totiž jedním z největších škůdců melounů. Z nemocí je nejzávažnější okurková plíseň.

Svá povídání o ovoci jsem začala ananasem a končím melounem. Na závěr si tedy stylově připravíme ananasový salát s melounem:
Jeden menší ananas oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Použijeme-li kompot, tak dobře slijeme šťávu a necháme okapat. Z melounu vykrojíme tvořítkem nebo lžičkou kuličky a přidáme k ananasu. Podle chuti posypeme vanilkovým cukrem a zalijeme šťávou z jednoho citronu. Salát dáme uležet a vychladit do ledničky. Dobrou chuť!

Šeptanda na úplný závěr: Víte, že vodní meloun může fungovat jako Viagra? Prý obsahuje velké množství aminokyseliny Citrulinu, který – stejně jako Viagra – uvolňuje a rozšiřuje cévy.

Přeji sluníčkové léto, plné vitamínů a energie!