První Vánoce ve vlastní kuchyni? Není proč se děsit, s kuchařkou Jany Florentýny Zatloukalové zvládnete advent, vánoční přípravy i svátky, cukroví i slavnostní večeře. Jako od maminky.
Stránky časopisů o jídle, a nejen ty, jsou napěchovány recepty na nejrůznější typy vanilkových rohlíčků, vánoční svařáky, bramborové saláty, na ty „lehké“, i s majonézou, nebo na kapra na tisíc a jeden způsob. A ono je to dobře. Tradice by se měly ctít. Ale víme vlastně jaké dobroty se chystají v okolních evropských zemích?
Vánoční kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové toto všechno nabízí – zažitou klasiku, ale také recepty na vánoční italské či anglické pochoutky.
Pojďte jejím prostřednictvím nahlédnout za hranice našich Vánoc.
Těžko se dá věřit tomu, že okolní svět prožívá vánoční svátky trochu jinak. Jenomže stejně jako žádnému cizinci nevysvětlíte, co máme na našich televizních večerníčcích, tak se stejným způsobem špatně chápou vánoční tradice z jiných zemí. I když si o nich můžete přečíst mnohé, naplno prožít je stejně nemůžete, tedy pokud se do zahraničí nevydáte za svou dražší polovičkou.
A i tehdy část přirozeného půvabu uniká do nenávratna. Přizpůsobíte se, ale dál sníte o tichém zvonění Ježíška a odlescích zlatého prasátka. Před Vánocemi není čas vůbec na nic. Málokdo si je umí užít s veškerou noblesou, nadhledem a klidem. Pokud už dojde na hledání kuchařské inspirace, pak se omezí na nové druhy cukroví. Proto tuto etudu berte jako odbočku od pravidelného shonu, nechte se jen unést jejími řádky, a teprve když budete mít opravdu pořádnou chuť zkusit něco nového, co opěvuje jiná část zeměkoule než ta naše česká, směle do toho. Ať aspoň víte, o čem okolní svět tak zasněně a toužebně mluví.
Pojďte ochutnat…
TRIFLE na 16 porcí
Když jsem byla malá, ujížděli jsme na svačině obnášející dětské piškoty, sladkou zakysanou smetanu a ovoce. Piškoty po chvilce odpočinku změkly a výsledná kombinace dokázala nabídnout víc než všechny její složky zvlášť. Podobné je to s proslulým anglickým dezertem, servírovaným v jedné velké impozantní míse, který se jmenuje prostě trifle.
Při každé jiné příležitosti bych vás přesvědčovala, abyste základní piškotovou vrstvu upekli sami – ne však v této pečením překypující době. O to snadnější je celá příprava. Hotový dezert pak nejenom ohromí vaše hosty, ale ještě k tomu vydá za velmi zdařilou dekoraci svátečního stolu. Ovocné vrstvy kontrastují se světlým krémem a dokážou přitahovat zraky stolovníků – pozor tedy, aby váš vlastní výtvor nevyvolal zbytečnou žárlivost. Vy přece můžete být, na rozdíl od dezertu, hvězdou své kuchyně i každý následující den.
• 800 ml šlehačky • 300 g kvalitní bílé čokolády • 1 lžička mandlové příchutě • 100 g moučkového cukru • 125 ml vody • 200 g cukrářských piškotů • 200 ml malinového džemu • 500 g mražených malin, jen částečně rozmražených • 100 g mandlových lupínků, zlehka nasucho opečených na pánvi
1. Jeden kelímek šlehačky přiveďte v malém kastrůlku k varu a odstavte. Přidejte čokoládu nalámanou na kousky a rozmíchejte na hladký krém. Ten nechte asi 10 minut zchladnout, aby byl pouze vlažný. Zbytek šlehačky s polovinou mandlové příchutě vyšlehejte téměř dotuha. Opatrně a po částech zašlehejte čokoládový krém.
2. Cukr, vodu a zbytek extraktu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotýnky. V tomto sirupu pak namáčejte piškoty a vyložte jimi dno velké skleněné mísy (s průměrem asi 30 cm). Džem také zahřejte, aby trochu povolil, a třetinu ho rozetřete na piškoty.
3. Z částečně rozmražených maliny vyberte několik, které jsou zachovalé, takže je budete moci použít na závěr na ozdobení. Z ostatních malin oddělte třetinu včetně šťávy, kterou pustily, a rozložte je na piškoty. Na maliny rozetřete třetinu čokoládové šlehačky a všechny vrstvy (piškoty, džem, maliny a šlehačku) ještě dvakrát zopakujte. Doprostřed hotového díla naaranžujte oddělené maliny a okraje posypte mandlovými lupínky.
4. Celý dezert nechte aspoň 5 hodin ztuhnout v lednici, nanejvýš však do druhého dne.
PANETTONE na 2 bochníky
Na tomto sladkém pečivu zvláštního tvaru si pochutnávají Italové v době Vánoc již téměř celé jedno století díky podnikavosti několika milánských pekařů. Legendy jsou ovšem mnohem starší a romantičtější, v jedné z nich vznik tohoto pečiva dokonce umožnil chytrému mládenci získat srdce a ruku jeho vyvolené. Nemůžu slíbit, že něco podobného potká i vás, ale pokud máte rádi lehké kynuté těsto a rozinky, je tohle aspoň příjemný a oddechový projekt. Chce čas, teplo a dobrou náladu stejně jako všechno ostatní, co ke svému vzniku potřebuje balíček droždí.
Seznam surovin však může být pro mnoho domácích kuchařů trochu nesrozumitelný; už první dvě položky dokážou odradit od vyzkoušení. Přitom sultánky jsou jen jedním z druhů sušených rozinek (stejně jako třeba korintky) a Marsala je sladké dezertní víno, které jen kvůli experimentu s tímto pečením kupovat nemusíte. Přestože patří k Itálii stejně jako panettone, nahradit ho můžete bílým portským vínem nebo třeba tokajským.
Poměr surovin dává tušit, že těsto bude docela řídké a možná se vám bude hůř zpracovávat, zvlášť pokud si s ním chcete poradit ručně. To je v pořádku a vůbec se toho nelekejte, nakonec právě díky tomu zůstane těsto lehké a velmi vláčné. Chcete-li si práci trochu usnadnit, nechte ho kynout déle, než je popsáno v postupu. Je všeobecně známo, že kynutí a hnětení jsou pro těsto mnohem důležitější
NA TĚSTO:
• 120 g sultánek (rozinek) • 125 ml dezertního vína Marsala • 1 kostka droždí • 120 g moučkového cukru plus dvě lžíce navíc • 125 ml vlažného mléka • 400 g hladké mouky • 3 velká vejce, pokojové teploty • 1 žloutek • kůra nastrouhaná z 1 citronu • 1 lžíce citronové šťávy • ½ lžičky soli • 120 g másla, změklého, plus trochu navíc pro vymazání forem • 120 g kandovaného citronu (je škoda zaměnit ho za citronát)
NA POTŘENÍ:
• 1 žloutek
1. Rozinky s marsalou umístěte do malého kastrůlku a asi 2 minuty mírně povařte. Odstavte a nechte někde bokem zchladnout na pokojovou teplotu.
2. Mezitím v menší misce rozmíchejte lžičkou droždí se lžící cukru na řídkou kaši (jde to, ač to vypadá na první pohled nesmyslně). Přilijte mléko, vmíchejte druhou lžíci cukru, lžíci mouky a nechte stát na teplém místě. Za pár minut se začne tvořit pěna a vzejde hustý kvásek – pokud ne, začněte znovu s novým droždím.
3. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smíchejte kvásek s vejci, žloutkem, kůrou, citronovou šťávou, solí, zbytkem cukru a půl hrnkem mouky. Vařečkou nebo míchacím nástavcem dobře promíchejte a teprve potom postupně vpracovávejte zbytek mouky, vždy zhruba v množství půl hrnku. Nakonec zapracujte máslo – nejprve jej nakrájejte na menší kostky a pak jich vždy pár vmíchejte do těsta. Pokračujte v míchání, a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný dokud se nezačne těsto lesknout a „táhnout“ od okrajů mísy k vařečce nebo k nástavci, trvá to 5–10 minut. Čím víc si s těstem dáte záležet, tím bude jemnější. Úplně nakonec krátce vmíchejte okapané rozinky a nakrájený kandovaný citron. Přesuňte těsto do lehce olejem vytřené mísy, přikryjte potravinovou fólií objem – bude to trvat dvě až tři hodiny.
4. Dvě prázdné a umyté plechovky od kompotu (každou o objemu zhruba 1,5 litru) nebo od kávy důkladně vymažte máslem a dno i stěny vyložte papírem na pečení (nemusíte se stříhat s přesnými tvary, prostě plechovku vyložte jedním velkým kusem papíru). Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a pomoučněnýma rukama z něj vytlačte všechen vzduch. Trochu prohněťte, rozdělte na dva díly a každý umístěte do vlastní plechovky. Znovu nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem a nedosáhne zhruba k horní hraně plechovky, při pokojové teplotě to trvá další 2–3 hodiny, zakryté potravinářskou fólií v lednici 2–12 hodin čili přes noc (pak ale nezapomeňte plechovky vyndat nejméně 2 hodiny před pečením z lednice).
5. Troubu předehřejte na 190 °C a mřížku zasuňte do dolní třetiny trouby. Žloutek rozmíchejte s jednou lžící vody a touto směsí potřete vyčnívající povrch obou vykynutých kousků. Pečte 35–40 minut, dokud povrch nezhnědne a spodek pečiva nezní při poklepání dutě (musíte ho kvůli tomu vyklopit z plechovky). Vyklopte upečené panettone z plechovek, odstraňte papír a nechte zchladnout.
Chutnalo, ale pořád je to málo?
Pak by bylo asi nejlepší zkusit i další recepty z Vánoční kuchařky pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové. Najdete v ní celou řadu dobrot, kterými oslníte nejen své příbuzenstvo. Díky skvělým glosům se i jindy teoretická část stává v této kuchařce zábavnou – a péct na Vánoce vás bude bavit!
Také můžete zkusit štěstí v naší soutěži, kterou jsme připravili ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press. Výhrou je samozřejmě tahle báječná kuchařka!
A stačí jen správně zodpovědět na soutěžní otázku a doufat ve správný tip:-)
Soutěž s Vánoční kuchařkou pro dceru běží od 1. do 15.prosince 2013.
Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko. Každý den nad ránem probíhá kontrola soutěžních tipů. Všichni soutěžící, jejichž tip byl již překonán, budou o tomto faktu informováni emailem. Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)
jsou výborné
dobrá inspirace, díky za ni
Taky se mi líbí kuchařky od paní Zatloukalové. Tahle Vánoční kuchařka je fakt je skvělá!
Kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové se mi moc líbí, pod stromeček si přeji její kuchařku Hovory s řezníkem, tak jsem zvědavá, jestli mi ji Ježíšek nadělí :).
Díky moc za recepty a taky se už těším na soutěž.
Mobile Sliding Menu