Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
mléčné výrobky pro děti - jaké?
Ahoj, chci se zeptat, jaké mléčné výrobky dáváte dětem po roce? Dávám synovi bílý jogurt, Hollandia nebo Activii a chtěla jsem něco přidat, pro zpestření jídelníčku. Ouha, narazila jsem, když čtu složení. V plno výrobcích je želatina, zhušťovadla a podobné, nebo umělá sladidla, což pro děti není vhodné.
Mohou tučné jogurty, myslím ovocný z Valašska nebo Florián (10/ tuku)?
Díky, Lenka
Nebyla jsem přihlášená – Lenka.
Děkuji za rady!
Jani, díky za připomenutí sýrů, Cottage zkusím, to jsme ještě nedávali.
Ctiradko, jsem moc ráda, žes napsala, ráda čtu Tvoje postřehy a názory na výživu a souhlasím s nimi 🙂
Právě dávám synovi (16m) jen bílou Hollandii, občas bílou Activii, že je v šikovném kelímku, třeba na cestu. I když dnes viděl pod kočárkem Hollandii, nedal jinak, tak jsme venku rozdělali, pochutnal si a otevřený dovezli domů 🙂
Dnes jsem zkusila přimíchat jahody… nic moc… bilý jí víc.
Teda, Floríána jsem už dlouho nečetla, díky!
Právě, stála jsem před regálem a četla – ovocné Activie, tvarohové, Milko tvaroh má zase umělá sladidla… nevybrala jsem. Smetanové krémy jsme ještě neměli… nemusí je ani starší 4letý, od mala je příliš nedostával…
Takže asi zůstanu u bílého jogurtu a občas přidáme něco na chuť.
Lenko, floriána jsem měla kdysi ráda, ale přišel mi v poslední době nějaký jiný, tkový umělý, koukla jsem na složení po dlouhé hobě a ouha, už taky obsahuje ty „sračky“, co ostatní „hnusy“… Takže florián to u mě v poslední době projel na plné čáře…..
Valaška jde, tu má taky ráda, ale opravdu hodně tuku, takže nutná pro děti není, taky souhlasím, že 3-5 procent tuku stačí….
Já teda ani moc nemusím ovocné aktivie, protože když koukneš na složení, taky je to humus, stejně jako dobré mámy, cobré ceny y kdo ví co ještě…
Nedám dopustiti na hollandii, jejich ovocné vyhcázejí dost dráž, většinou to řeším tím, že kupuju bílou a přimíchávám ovoce…
Po roce bych zkoušela přidat tvaroh místo jogurtu…
Smetanové krémy (Lipánek, pribiňák…atd..) bych dávala taky výjimečně, nicméně i ty se občas dají, ale tohleto by nemělo nahradit jogurty.
Dobrý den,
při výběru mléčných výrobků bych upřednostnila jogurtové výrobky, přednostně se živou jogurtovou kulturou (bifidobakterie), měly by obsahovat asi 2-5 % tuku (nízkotučné a nízkokalorické výrobky nejsou vhodné pro děti), buď s ovocnou složkou nebo ještě lépe do bílého jogurtu můžete čerstvé ovoce přidat sama, v batolecím věku již můžete zařazovat tvarohové výrobky. Smetanové krémy zařazujte do jídelníčku výjimečně, obsahují zbytečně mnoho cukru a tuky.
Při výběru pečlivě sledujte složení výrobků – správně píšete, že většina přidaných látek není pro děti vhodná mohou vyvolávat alergické (příp. astmatické) reakce, mohou ovlivňovat chování dětí (hyperaktivita). Doporučila bych výrobu domácího jogurtu v jogurtovači nebo si připravit pudinkové krémy s ovocem doma, kde budete mít zaručenou kvalitu použitých surovin. Při přípravě se mohou zapojit i děti, velice rády pomáhají.
Další velkou skupinou v mléčných výrobcích tvoří tvrdé sýry. Které do jídelníčku zařazujeme nejdříve kolem 1. roku života dítěte. Jako první jsou doporučovány tvarohy a sýry typu žervé, cottage apod. Protože mají obsah soli nejnižší, jsou doporučovány dětem jako první. Všechny sýry jsou s přídavkem soli (nevím o žádném bez soli) a dětem není doporučována sůl. Sýry označené jako tzv. tvrdé (Eidam, apod.) jsou pro děti hůře stravitelné než termizované (tvarohy, žervé), doporučuje se zařadit ve starším batolecím věku (od 2 roku), do pokrmů je můžete přidat ve formě strouhaného sýra, později chléb s rostlinným tukem a plátkem sýra. Tavené sýry obsahují mnoho soli a fosforu (vyplavuje vápník z kostí), také obsahují velké množství tuku (smetanové, lehce roztíratelné), proto je do jídelníčku zařazujte později.