Recenze: Výtvarné hrátky s různými materiály

Rubrika: Tvoření s dětmi

Jsem velice tvořivý člověk a ráda zkouším nové věci. Proto jsem se těšila na novou publikaci z řady Dílna nápadů, tentokrát  pro práci s různými materiály.

Autorkou knihy je Petra Vondrová, kterou můžete znát díky jejím předchozím publikacím: Výtvarné nápady na celý rok, Tvoříme z přírodních materiálů aneb Land art pro děti, Věnce atd.

Publikaci Výtvarné hrátky s různými materiály vydalo nakladatelství CPress. Díky ní zjistíte, že tvořit se dá úplně ze všeho, a nejvíce z naprosto běžných věcí, které jinak vyhazujete. Např. staré boty, plast, papírové krabičky nebo dokonce z toustového chleba. Publikace je rozdělena do 5 kapitol:

  • Tvoříme ze starých bot
  • Výtvarné hrátky s plastem
  • Výtvarné hrátky s různými potravinami
  • Výtvarné hrátky s papírem a papírovými krabičkami
  • Výtvarné hrátky s rozmanitými předměty

Každá kapitola nabízí 6-8 nápadů k vytvoření zajímavých a originálních věcí.

Líbí se mi jednoduchost nápadů, která nabízí možnost výtvarných hrátek i pro malé šikuly. Myslím si, že nabídka tvoření je pestrá a přitom velice jednoduchá. Jednoduché postupy tudíž zvládnou i ti nejmenší. Přesto z naprosto obyčejných věcí vytvoří něco originálního.

Každá kapitola začíná krátkým úvodem, ve kterém si můžete přečíst, z jakých materiálů a co budete vyrábět. Následuje přehledný návod s fotopostupem, který  je navíc doplněn o motivační a vzdělávací aktivity a variace jednotlivých výrobků. V barevných tabulkách  najdete popsaný cíl, pomůcky k motivaci, motivaci, obměnu, hru, zakončení.

Text psaný tiskacím písmem vás zase bude informovat, o jakou tvorbu jde, zda je určena pro jednoho, dvě či více osob, jestli je vhodné tvořit doma nebo venku, které roční období je k tvorbě ideální.

Podle návodů z knihy si tak může vytvořit třeba botu plnou voskovek, netradiční pouzdro na mobilní telefon, vázu z plastové láhve, čertíka z kelímku od jogurtu a polystyrenové koule, kabelku z plastové láhve od aviváže, srdíčko z tvrdého papíru a toustového chleba, korále z nabarvených těstovin, papírovou květinu, bedýnka na různé věci, květináč ze staré tašky  a spoustu dalších krásných projektů.

Na konci knihy najdete 5 papírových šablon.

vytvarne hratky 1 výtvarné hrátky 2 výtvarné hrátky 3 výtvarné hrátky 4

Publikace je určena jak pedagogům, tak pro běžné domácí tvoření s dětmi. V knize najdete zajímavá témata z různých materiálů ke tvoření. Je pravda, že u některých jsem trochu nechápavě kroutila hlavou, nebo jsem si říkala, že tohle je divné.  Jako například obal na mobilní telefon z balerín nebo crocsek, ale proč ne. 🙂

Zato se mi líbil nápad na bedýnku na různé věci. A protože jsem jednu bedýnku zrovna doma měla, tak jsem nechala děti, ať si ji samy pomalují.

květen 2016 007bedýnka 001bedýnka 005bedýnka 006

Celou bedýnku, teď už podnos :-), jsem nakonec přestříkala bezbarvým lakem. Tak bude barva lépe držet.

A teď se pustíme do bedýnky na různé věci, ta už zůstane u dětí v pokojíčku. 🙂

výtvarné hrátkyVýtvarné hrátky s různými materiály

Tvořivá inspirace pro malé šikuly

Omrzelo vás už tvoření z běžných materiálů? Výtvarné hrátky s různými materiály Petry Vondrové nabízí řešení. Vystupte ze zaběhnutých kolejí a zkuste vytvořit něco originálního z věcí, které nás denně obklopují. Jednoduché postupy, které zvládnou i ti nejmenší, promění obyčejné předměty jako například boty či krabičky ve výtvarná dílka a vdechnou jim nový život. Každý z přehledných návodů s fotopostupy je navíc doplněn o motivační a vzdělávací aktivity a variace jednotlivých výrobků.

Autorka: Petra Vondrová, 104 stran

Knihu si můžete objednat na www.albatrosmedia.cz, kde je k nahlédnutí připravena také ukázka.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • milhauzice

    Bezva nápady! Ještě donedávna jsem byla úplně levá na jakékoliv vlastnoruční tvoření, ale dcerka ve školce mě donutila hodně vymýšlet a tvořit. Za školní rok bylo potřeba 7 kostýmů.

  • mura

    prima knížka

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist