Únorovým tématem měsíce jsou návštěvy. K tomu, jaké pohoštění jim připravujete, jste měli možnost komentovat i v soutěžní diskuzi…
Podle reakcí by se dalo říci, že většina nejspíš bude pohoštění připravovat doma. Nejspíš to má i osobitější kouzlo, své hosty znáte a tak víte, co dobrého jim na zub nachystat.
A co připravujeme? Je to podle návštěvy, někdy upečeme koláč, dort, připravíme jednohubky, jindy děláme chlebíčky či obloženou mísu. K tomu upečeme pečivo, uděláme domácí šunku…
Kyller
Tak třeba lulieta se v přípravě pohoštění doslova vyžívá. Tak, jak sama uvádí, proč by takovou radost měla přenechávat někomu jinému 🙂
Jaké nápoje podat návštěvě?
Samozřejmě, opět záleží na vkusu a chuti. Buď máte osvědčené alkoholické nápoje či připravíte nejrůznější drinky, ale nebojíte se ani experimentovat…
lulieta
Manžel nabízí buď domácí slivovici (z vlastních zdrojů), oblíbená jsou vína – přizpůsobujeme dle pokrmu, ke kterému se víno podává. I když – já upřednostňuji vína lehčí, bílá a růžová. Ale záleží na konkrétní příležitosti.
Jarmuschka
Někteří z vás se pouští doslova do velké slavnostní přípravy a neváhají připravit úžasné dobroty, než jen klasické chlebíčky. Jako třeba andelinka…
Dělám také švédské mísy (studené) – jednu masovou a jednu sýrovou, občas sýrovou roládu či pizza šneky, někdy malé domácí dezertíky s mascarpone, malinami a karamelem (do malých mističek)…
jinak peču často domácí muffinky, protože k nám často chodí návštěvy s dětmi, těm rovněž připravuji buď americkou limonádu, nealkoholickou bowli nebo mléčné shake koktejly (nejlépe z čerstvého ovoce), dospělým často nabídnu buď víno, pivo, pokud mám suroviny, tak alko bowli nebo mojito, jinak mám spoustu kvalitních sypaných čajů, tak jim ráda servíruji v čajové soupravě či ve vydlabaných tykvích (podle druhu čaje)
Vždy musí být pestrý výběr alko i nealko
Pro milovníky dobrého vína
Diskuze byla výherní, tři z vás měly možnost za své komentáře vyhrát úžasně zpracovanou publikaci Katherine Coleové – Poradce vínomila, kterou vydalo nakladatelství Slovart. Nakladatelství děkujeme za partnerství v diskuzi.
Poradce vínomila
Katherine Coleová
Většina lidí má sice víno ráda, vadí jim však složitý proces jeho výběru. Proto se mnozí neustále vracejí ke svým starým osvědčeným značkám. Tím však sami sebe ochuzují o nové zážitky.
Snahou autorky této knihy je naučit nás snadné orientaci ve světě vína a přiblížit nám tak jeho poklady. Proto se odvrací od způsobu uspořádání většiny obchodů s vínem a vinných lístků – tedy podle zeměpisné oblasti – a místo toho nám nabízí systém 10 nejběžnějších stylů vína, s nímž se lze v této složité oblasti snadno orientovat.
Snaží se přitom používat co nejjednodušší jazyk doplněný řadou uživatelsky přehledných grafů a symbolů, jež ještě víc ulehčují orientaci.
Pár tipů se vždycky hodí
A pokud byste potřebovali radu hned teď, pak by se výběr vína dal jednoduše rozdělit podle:
1. Podle barvy vína
- bílé víno (hodí se takřka ke všem pokrmům)
- růžové víno (podáváme hodně vychlazené)
- červené víno (hodně zahřívá organismu. Podáváme zchlazené)
2. Podle zbytkového cukru
- suché (když nemáte rádi sladké)
- polosuché
- polosladké
- sladké (výjimečné příležitosti a okamžiky, nedoporučuje se ve velkém množství)
3. Podle vůně
- nejaromatičtější jsou muškátové odrůdy
- více aroma má v sobě například i Tramín
- vhodnější jsou méně aromatická, vychutnáte si i vedlejší chutě
4. Podle toho, jaké pokrmy budete podávat
- výrazné pokrmy si zaslouží i výraznější chuť vína, naopak jemnou chuť pokrmu je vhodné podpořit i jemnější chutí vína
- obecně platí, že k bílému masu se hodí více bílé víno, k červenému vínu naopak víno červené
- experimentujte a vychutnejte si výběr!
5. A v neposlední řadě vybírat můžete i podle ceny
A kdo vyhrál?
Podívejte se do vyhodnocených soutěží.
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)
Já se vždy snažím dělat pohoštění pro návštěvy doma. Čas od času něco i koupíme. Z toho „home made“ u nás frčí šneci z listového těsta se šunkou/slaninou, sýrem a kečupem. Pak jsou velice oblíbené jednohubky Caprese – na párátko napíchnu cherry rajčátko a malou mozzarelku, posypu nasekanou bazalkou a zakápnu olivovým olejem a balsamikem. Ty mozzarelky jsem nedávno objevila jsem za dobrou cenu v Albertu, jinak jsou celkem drahé. A do třetice ještě doporučuji česnekovou pomazánku 🙂
zajímavé nápady! narazit na takový článek mě vždy přesvědčí o tom, jak je rozumné a logické vyhýbat se zbytečné konzumace bůhví kdy vyrobených polotovarů a sladkostí a snacků a všeho toho ostatního, co na nás ječí z regálů supermarketů. Když čekám návštěvu, snažím se vždy potěšit. Nejraději si udělám cizrnový falafel s vlastními dipy. A vždy pripravím čerstvé gomasio: recept můžete najít zde: https://tvorusetriaochran.wordpress.com/
My měli včera menší oslavu..místo chlebíčku jsem udělala šneky a slaný štrúdl..vynikající a rychlé…
Jejda, děkuji za výhru. To se u nás návštěvy budou mít ještě o něco lépe.
mám to namíchané záleží na času, většinou se snažím sama, zrovna dnes mě čeká domácí oslavička a už mám zaděláno na rohlíčky, bude štrůdl na sladko i slano, pomazánky domácí….ale když nestíhám koupím zákusky i pomazánky….
moc se mi líbí když jsem včera v kaufu vybírala víno že už na regálech je napsané k čemu se hodí a jaké je……..
gratuluju výhercům
Mobile Sliding Menu